Tulumba je sladký dezert, takový malý koláček specifického tvaru. Dělá se podle zvláštní šablony, která v příčném průřezu dává tulumbě hvězdicovitý tvar. Tento zákusek pochází z Anatolie a na Balkáně je velmi oblíbenou a častou pochoutkou! K této orientální specialitě velmi dobře pasuje kafe, a to ne ledajaké, ale to pravé „turecké.“ Tulumby se nejdříve smaží v oleji a následně namáčí v sirupu – jsou velice sladké!
500 ml vody
150 g cukru
špetka soli
250 ml oleje
2 lžičky nastrouhané citrónové kúry
500 g pšeničné mouky – hladké
5 vajec
Na sirup:
750 ml vody
1 kg cukru
2 sáčky vanilkového cukru
Na smažení:
500 ml oleje
Příprava:
Nejdříve připravte sirup. Nechte uvařit cukr s vodou a poté ho nechte vychladnout.
Poté se dejte do těsta. Nechte uvařit vodu, cukr, sůl, olej a citrónovou kúru. Přidejte mouku a za stálého míchání odstavte a nechte vychladnout.
Do těsta přidávejte jedno vajíčko za druhým, dokud nedocílíte správně měkkého těsta, ze kterého budete tvarovat tulumby.
Pomoci sáčku nebo formule vytvořte tulumby, které budou válcovitého tvaru a vroubkovitého povrchu. (viz. obrázek.) Nejlepší je asi cukrářská injekce s vroubkovitým zakončením.
Tulumby dejte na pánev s rozěhřátým olejem. Nechte je tam tak dlouho, dokud nedosáhnou zlatavé barvy. Při jejich vyndávání z pánve je dejte na papír, nebo ubrousky, které vsáknou přebytečný olej. Nechte je tam jen chvíli a dejte je do již připraveného sirupu. Nechte je tam vždy do té doby, než se upečou nové tulumby. Poté je vyndejte a složte na tác jednu vedle druhé. A tak pokračujte i se zbytkem.
Až budete mít hotové všechny, přelijte je zbytkem sirupu a nechte je pořádně vychladnout.
Podávejte pořádně vychladlé! (Z lednice!)